1 vecka!

EN vecka kvar. En.

Det är inte mycket, det. Mina värdpäron verkar ha överevt Irene, i alla fall...

Packar, säger hejdå, köper de sista sakerna att ta med, väntar nervöst på både paket ifrån bokus som jag verkligen hoppas hinner komma eftersom det utgör mina presenter till barnen och föräldrarna, samt internationella körkortet.


5 saker jag längtar till

Såhär 12 dagar innan avresa sitter jag och längtar till...:
...min värdfamilj
...att få se huset
...att få installera mig i mitt nya rum
...Newark airport (då har jag överlevt flygningen)
...Forever 21


13 dagar

13 dagar kvar till avresa. Jag är lite orolig, för just nu känner jag: ingenting. Ingen nervositet, ingenting alls. Det sjunker nog inte in riktigt hur stort det här är.

Idag har jag betalat 625 kr för att få reda på att jag är vid "Excellent" health. Skönt att höra, men svider i plånboken. Nu är det gjort i alla fall, och därmed är allt "pappersarbete" inför resan klart. Eller nej, förresten, jag ska skicka efter mitt internationella körkort också, det måste jag göra imorgon.

Beställt böcker som presenter både till barnen och de vuxna, plus lite böcker till resan åt mig själv. Beställde från bokus, och de skulle komma inom 5-10 arbetsdagar. I tajtaste laget, men det ska väl vara en sport att leva eller?

Annars håller jag på att packa ihop mitt rum, fundera över vad jag ska ha med mig och inte, samt umgås så mycket jag kan med mina vänner. Mina fina vänner. Känns konstigt och sorgligt att börja säga hej då redan, men så är det ju faktiskt.

Obehagligt förresten med först en jordbävning och nu en orkan på väg in över USA. Mitt framtida hemland. Man påminns om att man inte sitter lika "säkert" där som här hemma i Svearnas land.

Tjaa... That's all :)


Amerikanska ambassaden - check

Hej!

Igår var det ambassaden i Stockholm som stod på schemat. Åkte tåg upp från Göteborg i måndags eftermiddag, tillsammans med en annan blivande au pair som också skulle till ambassaden och som jag fick kontakt med på Cultural Cares sida på FB.
På tåget läste jag och fyllde i "Prepare for your year" häftet man får av CC, och det fick mig faktiskt att reflektera mycket över hemlängtan och kulturkrockar som garanterat kommer att inträffa. Hur ska man hantera de där gångerna när allt känns botten, man saknar sin familj och det är flera månader kvar tills man får se dem igen?

Ambassaden gick ganska smärtfritt. Var nervös! Vi var några stycken som siktade på att vara där 07 även om vi egentligen inte fått tid förrän 08 - och det var verkligen att rekommendera kan jag säga! När vi var klara inne på ambassaden, strax efter 09, så var kön utanför fortfarande lång.
Först får man stå i kö en bit utanför själva ambassaden, alltså inte ens vid dörrn utan en bit däifrån. Sedan ropar de in en och en, så får man först lämna fram sitt pass och stå kvar utanför dörren medan en ambassadvakt tittar på ens pass och checkar av ens namn på en lista. Sedan får man komma in och lämna ifrån sig sin elektronik, och röntga de väskor man har med. Jag hade dessutom en vattenflaska och en juiceflaska med mig, och de bad mig smaka på innehållet. Sedan fick man gå igenom en metalldetektor, visa upp sina skosulor, och sedan fick man gå vidare in på amerikansk mark! Längs en idiotsäker, markerad "linje" till ytterligare ett väntrum där man fick ta en nummerlapp och sätta sig och vänta.
När ens nummer ropades upp fick man gå fram till en lucka och lämna ifrån sig passet och alla sina papper. Sedan fick man sitta och vänta igen för att tillslut få gå fram till en lucka där de frågade lite frågor. Jag fick frågor om min värdfamilj och min barnerfarenhet, bland annat.
Nervöst värre, och man hörde knappt vad kvinnan i luckan sa. Tillslut sa hon i alla fall att "everything looks fine" och så fick jag en stämpel på min DS-2019 och stränga förmaningar om att alltid förvara det tillsammans med passet.

Sedan var det klart. Hela proceduren tog drygt 2 timmar, men det "väsentliga" tog kanske sammanlagt 5 minuter.
Roligast med dagen var att träffa alla supertrevliga blivande au pairer som också åker de närmsta veckorna. Flera skulle till NY/New England området precis som jag, och en skulle till en stad som ligger 20 minuter ifrån Westport! Hon och några tjejer till, och en kille, skulle dessutom åka den 6:e så jag har sällskap på skolan! SÅ GLAD!
Massor med härliga tjejer som gjorde mig ännu mer taggad inför det här. Bara 2 veckor och 6 dagar kvar...



American Embassy!


Vad kostar'e?

Får emellanåt frågan hur mycket det kostar att åka som au pair. Har sammanställt en liten lista med vad jag fått betala för kalaset. Jag vill understryka att detta är vad som gäller med Cultural Care (vet inte hur det är med andra organisationer) och att det är mina personliga kostnader, man kan garanterat komma undan både billigare och få betala bra mycket mer än så här. Jag har inte räknat med kostnader för presenter till värdfamilj, och inte heller med sådant som jag köpt till mig själv med tanken att ha med det till USA utan endast de fasta kostnaderna.

Kostnader
Programavgift 4995:- (jag fick 1000:- rabatt då jag fick ta del av ett erbjudande)
Visum 980:-
Polisregisterutdrag 192:-
Hälsoundersökning ca 800:- (jag betalar 625:-)
Försäkring + sporttillägg för alla 13 månader 5580:-
Avbeställningsskydd 395:-
Internationellt körkort 230:-
Visumfoto + foto int. körkort 299:- (detta vet jag att många fixar själva, jag betalade för att slippa krångel)
Nytt pass 400:-
Tågresa till Sthlm drygt 600:-
Hotellnatt i Sthlm 800:-
------------------------------
= Drygt 14 000 kr.

Jag har valt några dyrare alternativ, till exempel försäkringen som är det som väger tyngst här. Där har jag resonerat som så att i ett land som USA vill jag vara så väl försäkrad som det bara går att vara. Jag vill inte känna mig begränsad i vad jag kan och inte kan göra (tänker på sporttillägget) utan jag vill utnyttja au pair året fullt ut.

Sedan bor jag i GBG vilket innebär att visumet blir dyrt för mig i form av resor till och från Sthlm plus natten på hotell där. Mitt visumfoto blev också dyrare än jag tänkt, men jag orkade helt enkelt inte vara osäker på om det skulle accepteras utan gick till en fotobutik och sa att jag ville ha USA mått på fotot.

Jag har sparat ihop varenda krona till det här själv. (Nej, förresten, inte riktigt sant - fick visumavgiften betald av mamma och moster i 19 års present). Jag vet att det också är väldigt olika - en del får allt betalt av mamma och pappa som tycker att dottern/sonen ska ut och se världen, och en del har som jag slitit hårt för varenda minut av det. 14 000 kronor är mycket pengar, men tänk så mycket man får ut av det!

Hoppas jag fått med allt nu, fråga gärna om ni undrar något.





3 veckor, 3 dagar

Hej!

Bråda dagar nu. 3 veckor (lite drygt) kvar till avresa (jag kan inte fatta det?!). Fixar och donar. Packar ihop mitt rum - shclänger allt i flyttlådor. Känns väldigt skumt. Det som är kvar är mina kläder, där har jag inte bestämt mig riktigt för vad som ska med och inte. 

Skickat in nästan allt till CC idag, minus hälsointyget. Bokat tid den 24 Augusti, det var den tidigaste tiden jag fick. Även ringt CC och kollat med dem så att det var Ok, och det var det efter lite om och men. Har krånglat lite med hälsoundersökningen, eftersom den lokala vårdcentralen skulle ha drygt 1600 kr för att göra den - trots att jag inte behöver ta blodprover eller liknande som är det som är dyrt. Ringde till Läkarhuset i GBG och frågade dem och de var väldigt tillmötesgående - när jag sa vad det var för typ av undersökning sa receptionisten att "Men då kallar vi det för intyg istället, så får du den för 625 kr". Alice mycket nöjd.

Skickat in pengar till ambassaden idag också. I sista sekunden, som vanligt. Ska ju dit på tisdag! 

Varit på Gekås i Ullared idag också, vi är några som åker varje år innan "skolstart". I år blev det dock mest USA grejer :) Hittade bl.a. en billig adapter, så nu kan jag stryka det ifrån min lista!

Tänkte slänga ihop ett inlägg kring kostnader för att åka som au pair också, då det är något som folk ofta frågar mig.

'Til then.


Check

[ ] Hälsoundersökning
[x] Nytt Pass
[ ] Polisregisterutdrag
[ ] Gå till tandläkaren
[x] Betala faktura till CC
[ ] Skicka in alla papper till CC
[ ] Fixa foto till Visum + Internationellt KK
[x] Boka tåg och hotell i Sthlm
[ ] Åka till ambassaden och fixa Visum (16:e augusti)
[ ] Kopia på körkort
[x] Beställa personbevis 120
[x] Kopia på gymnasiebetyg
[x] Skriva under "kontrakt"
[x] Byta bort de jobbpass som ligger efter att jag har åkt
[ ] Presenter till värdfamilj
[ ] Göra en egenhändigt komponerad kokbok
[ ] Köpa almanacka
[ ] Köpa resväska
[ ] Fylla i DS-160
[ ] DS-2019
[ ] Fixa fullmakt banken
[ ] Få kvitto på betald visumavgift på banken
[ ] Fixa kontoutdrag
[ ] Växla dollar
[ ] Packa

ÅKA!

 

Flight

Wiiihooo, jag har fått mina flygtider!!
Kl 06.45 den 6:e September bär det av! Mellanlandning i London och sen bär det av emot New York! Oj, vad det kittlar i magen nu! Bara 2 timmar lite drygt i London, vilket ju känns helt ok. En del får ju vänta betydligt längre än så. Och jag fick även se vad jag tror är namnen på några som åker samtidigt som mig, grymt skönt!

Annars då? Jo, jag är sjuk. Japp. Kul. Missar massvis med jobb, vilket hade varit välbehövliga pengar i fickan annars.

Hämtade ut mitt pass idag. Lite komiskt, när jag kommer ut ifrån Polisen och har hämtat mitt pass så ser jag att jag har ett missat samtal ifrån CC. Ringer upp för att höra vad de ville: "Ja, vi ville bara ha dit passnummer..." Haha, så lägligt.

Skickat efter polisregisterutdraget och tagit kopior på betyg och körkort idag, så snart kan jag skicka in hela paketet till CC.


-

[ ] Hälsoundersökning
[x] Nytt Pass
[ ] Polisregisterutdrag
[ ] Gå till tandläkaren
[ ] Betala faktura till CC
[ ] Fixa foto till Visum
[x] Boka tåg och hotell i Sthlm
[ ] Åka till ambassaden och fixa Visum (16:e augusti)
[ ] Kopia på körkort, skicka till CC
[x] Beställa personbevis 120
[ ] Kopia på gymnasiebetyg, skicka till CC
[ ] Skriva under "kontrakt" skicka till CC
[x] Byta bort de jobbpass som ligger efter att jag har åkt
[ ] Presenter till värdfamilj
[ ] Göra en egenhändigt komponerad kokbok
[ ] Köpa almanacka
[ ] Köpa resväska

Har fortfarande inte fått några visumhandlingar av CC, ringde till dem idag. De kunde inte svara på vart de var riktigt, men jag skulle ringa igen på fredag om jag inte fått något än då.

Är lite orolig eftersom jag inte vet exakt vad jag behöver med mig till ambassaden, och eftersom jag vet att det är lång handläggningstid på en del grejer (2 veckor på polisregisterutraget till exempel) så känns det inte helt okej att inte veta än. Vad jag har förstått är dock följande:
Pass
Personbevis 120
DS-160
DS-2019
Visumfoto
Kontoutdrag (?)
Kvitto på Visumavgiften
Frakerat kuvert


Fått lite kontakt med några tjejer som ska till ambassaden samtidigt som jag också, via CCs FBsida! Jättekul! :)


RSS 2.0