Rubrik, typ.

Hej Hej!

På matchningsfronten intet nytt. Lagt upp video och även "miniprofil" som jag lyckats missa innan...? Sjukt konstigt att titta på sig själv på filmen, och höra sig själv på engelska. Usch och fy, ser jag ut sådär...? Men nu är det gjort i alla fall, så jag hoppas att jag får någon match snart. En endaste ynka liten hade varit lite bra för självförtroendet.

Jobbar lite på designen på bloggen också. Går väl sådär. Nåt snyggare kommer så småningom, just nu skriver jag ju verkligen enbart för min egen skull, så det gör inte så mycket om det är fult ;)

Sitter och läser andra au pair bloggar och blir galet avundsjuk! Speciellt på dem som får matcher nu, ni snor ju mina familjer, liksom ;D!

Fick en idé: Jag ska börja göra lite listor på olika grejer! Sånt jag vill komma ihåg, som kan vara kul/användbart för er etc. Sånt jag inte vill glömma bort att jag tänkt/tyckt. Japp, så får det bli!


Just nu...

Min egen matchningsprocess går just nu otroligt segt måste jag säga... Känner mig ganska nere över det hela, känns som om ingen vill ha mig...? :(

Jag fick min ansökan godkänd och blev antagen till programmet den 31:a Mars. CC tjejerna sa till mig att det är väldigt individuellt, men att det brukar ta ungefär en och en halv vecka innan processen kommer igång på riktigt och man får sin första match. Nu har det snart gått en månad (!) och inte ett enda tecken har jag fått...

Jo, det enda som hänt är väl att jag fått mitt tjocka rosa kuvert med alla papper i; internationellt körkortsansökan, au-pair handbok, inloggningsuppgifter till min privata sida där mina matches kommer synas, hälsoundersökningspapper, visumansökan osv osv. Det känns ju bra, och lite overkligt, men jobbigt när det går långsamt med matchningarna.

Fick tipset att göra en aupairvideo, så att värdfamiljerna får se mig prata engelska och lite så, och det ska jag verkligen ta tag i nu känner jag. Usch vad tråkigt det är att vara så taggad till 1000 som jag är och få noll respons...

Jag fattar ju i och för sig när jag tänker lite på det att det är många som ansöker just nu, eftersom det snart är sommarlov och många har kommit på att det vore bekvämt att åka till hösten osv... :)

Pssst... ett litet tips!

Cultural Care på Facebook! Här kan man få inspiration, ställa frågor hitta andra bloggar osv. Jag brukar kika in dagligen, kan jag erkänna...


Cultural Care

Jag tycker absolut att man ska åka via en agentur om man bestämmer sig för att åka som au pair. För det första är det inte lagligt att åka "privat" pga arbetstillstånd osv, och även om du har en familj du gärna vill åka till som du hittat på annat sätt eller kanske känner sedan tidigare kan du alltid bli matchad med den familjen genom agenturen, det är bara att fylla i det i ansökan (förutsatt att din värdfamilj också skrivit in sig hos samma agentur).

Dessutom är det ett säkert sätt att åka; du vet att alla dina papper stämmer, du kan alltid vända dig till din agentur med frågor eller om konflikter eller missförstånd skulle uppstå mellan dig och din familj. Du har försäkringar, och du är garanterad semester, lön osv.

De tre vanligaste/största organisationerna i Sverige är Cultural Care (EF), STS och Skandinaviska Institutet.
Jag själv åker med Cultural Care. Jag ska erkänna att det inte fanns någon speciell anledning till att jag valde just dem, utan det var dem som "råkade" dyka upp just som jag bestämde mig för att åka... Det var de som hade mest utförlig information på sin hemsida, och jag gick på informationsträff med dem just här i Göteborg i Mars.
Jag jämförde alltså inte speciellt mycket mellan de olika alternativen, men jag vet i efterhand att det inte skiljer sig speciellt mycket när det gäller villkoren, eftersom de är uppbyggda så som Amerikanska myndigheter bestämt - samma regler för alla.

Med CC är det i alla fall de här kraven som gäller för att man ska få åka;
*Du måste:
*Ha tagit studenten (innan man reser, man kan ansöka även innan)
*Ha körkort
*Vara ostraffad
*Vara rökfri
*Ha minst 200 timmars dokumenterad barnerfarenhet
*Vara mellan 18-26 år
*Kunna förstå och prata basic engelska
Och självklart, först, och allra viktigast så måste du älska att arbeta med barn!

Väl i USA får du sedan:
*Veckolön (ligger runt 195 dollar/vecka)
*Mat och husrum hos din värdfamilj
*Två veckors betald semester
*En 13:e månad att resa runt
*Upp till 500 dollar i studiebidrag för att plugga på college
*Flyg tur och retur

HÄR kan du också kika på Cultural Cares hemsida och läsa mer om livet som au pair.
Även STS och SI.


Introduktion

Jag kanske borde börja med att presentera mig själv?

Alice heter jag och i Sverige bor jag på västkusten, strax utanför Göteborg. Jag är född 1992 och fyller således 19 år nu i Juli. Min 20 årsdag hoppas jag få fira borta i USA...
Jag läser just nu min sista, skälvande månad på Realgymnasiet i Göteborg inriktning Naturbruk/Naturvetenskap. Den 31a Maj tar jag studenten!

När jag inte pluggar spenderar jag största delen av min vakna tid i stallet; antingen på något utav mina 2 extra/helgjobb i olika stall där jag arbetar som hästskötare, eller i hemmastallet där min häst står uppstallad. Jag tänker ägna min sista sommar tillsammans med henne nu innan USA med att tävla så mycket vi bara hinner och orkar i hoppning.

Annars är jag nog som folk är mest; uppskattar sällskap i form av mina vänner, min fantastiska familj, ägnar gärna min tid åt att läsa, se på film, tjöta (på ren göteborgska) osv.

















Varför blogga?

Under hösten 2011 åker jag iväg på mitt livs hittills största äventyr; jag ska iväg till USA som au pair! I skrivande stund vet jag inte var jag ska och inte exakt när heller, det återstår att se. Men jag känner ändå att jag vill ta upp bloggandet redan nu (April 2011) för att "dokumentera" denna tid också.

Syftet med den här bloggen är i första hand att låta min familj och mina vänner följa mig på andra sidan Atlanten. Att skriva om min värdfamilj, mina värdbarn, mitt arbete, min vardag och mina upptåg, mina tankar, problem och allt jag bara orkar skriva ner.

Den är även till som dagbok för mig, en slags loggbok så att jag ska kunna minnas mitt år dag för dag, från det att jag bestämde mig för att åka till den dag jag kommer hem igen. Jag hoppas komma hem hösten 2012 med många nya vänner, erfarenheter och upplevelser rikare.

I tredje hand är den till som ett titthål in i en au pairs värld, för er andra att studera och inspireras eller kanske avskräckas av. Jag hoppas innerligt att ni vill följa med mig under mitt år!
Jag ska försöka skriva så informativt jag orkar/hinner och svara på eventuella frågor :-)

RSS 2.0